2013 m. kovo 18 d., pirmadienis

Niujorko sūrio pyragas

Kai už lango siaučia pūgos, audros ar kitoks nemalonus bardakas, nieko daugiau nesinori kaip tik susivynioti į šiltą antklodę, skaityti knygą ir valgyti skanų pyragą su mėtų arbata. Pyrago receptas, kurį rekomenduosiu iš pirmo žvilgsnio gal pasirodys truputį sudėtingas ar brangus, tačiau kartais ir tai reikėtų sau leisti. Be to, jis iš tiesų vertas viso vargo ir kiekvieno išleisto cento. Užtenka ilgam arba bent dvidešimties žmonių gyvenimų pasaldinimui.


Pirmiausia reikėtų pasidaryti pagrindą.
Pagrindui reikės:



Puodelio cukraus
225g sausainių, tačiau jie neturėtų būti itin saldūs
100g nesūdyto sviesto
0,5 a.š. drusko
Kadangi čia, kur gyvenu nesūdyto sviesto gauti yra sunku ir jis yra brangus, todėl naudojau paprastą sūdytą kepinių margariną, o druskos jau nebenaudojau.






1. Sviestą pakaitinti ant silpnos ugnies ir kol jis tirpsta sulaužyti sausainius į atskirą indą. Naudojant grūstuvą sutrinti sausainius iki labai smulkių trupinių. Kuo smulkiau tuo geriau. Beje, vietoje grūstuvo kuo puikiausiai tiks kočėlas buku galu.

2. Kai trupiniai paruošti, supilti cukrų bei ištirpintą sviestą. Ir viską gerai išmaišyti.
















3. Sumontuoti tortų kepimo formą ir ištepti riebalais. (24cm skersmens ir 5cm aukščio ar panašią)
4. Sudėti trupinius į skardą ir prispausti prie dugno ir kraštų, paliekant ~1cm nuo viršaus.


5. Kol gaminsim kremą, pagrindą su visa forma reikėtų palikti šaldymo kameroje pašalti.

Kremui reikės:

1,1kg tepamo Philadelphia sūrelio(jeigu žinot kokį pigesnį bet panašų sprendimą, norėčiau ir aš išgirsti)
1,75 puodelio cukraus
3 v.š. miltų
1 a.š. citrinos žievelės
1 a.š. apelsino žievelės
5 kiaušiniai
2 kiaušinių tryniai
0,5 a.š. vanilijos
1. Įkaitinti orkaitę iki 280 laipsnių. Mano orkaitė turėjo tik 275, bet to taip pat užteko. 
2. Sumaišyti sūrį, cukrų, miltus bei žieveles su elektriniu plaktuvu. 

3. Sudėti vanilinį cukrų, po vieną sumušti kiaušinius bei kiaušinio trynius. Viską labai gerai išmaišyti.(Man visada būna likę neišsimaišiusio sūrio dugne.)
4. Supilti sūrio masę į atšalusią formą. 



5. Pašauti į orkaitę ir kepti apie 12min. Tačiau reikia prižiūrėti, nes tokioje aukštoje temperatūroje viršus apskrunda labai greitai.
6. Kai viršus gražiai pagelsta, temperatūrą sumažinti iki 100 laipsnių ir kepti dar apie valandą. Geras daiktas yra termometras, pamatavus temperatūrą gali paaiškėti, kad ištiesų reikėtų kepti aukštesnėje temperatūroje, nes orkaitėje tėra 80 laipsnių. Tai priklauso nuo orkaitės. Tačiau jeigu termometro neturite, maždaug po 40min jeigu atidarius orkaitę niekas nevyksta ir matyti, kad pyrago vidus dar visisškai žalias,(būtent taip man ir nutiko) siūlyčiau padidinti temperatūrą iki 130 - 150 laipsnių ir kepti dar apie 40-50min. Pyragas turėtų būti minkštas, tačiau pajudinus neturėtų drebėti kaip želė.
7. Kai pyragas jau iškepė, jį siūloma palikti atvėsti orkaitėje. Tada uždengti ir palikti šaldytuve bent 6-ioms valandoms. 
8. Jeigu pasisekė pataikyti temperatūras iš pirmo karto, pyragas neturėtų sutrūkinėti taip kaip mano.



Labai tinka su uogiene ypač vyšnių. Nesiūlytina valgyti labai daug, jausitės apsunkęs ir tingus kaip katinas. Tačiau jeigu net ir taip nutiko, nieko baisaus, prigulkite ant sofos, pailsėkite ir laukite kol ateis pavasaris.
Skanaus!

In. :)










Komentarų nėra:

Rašyti komentarą